<- Ciasto drożdżowe 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto drożdżowe 4 ->

PDF Drukuj

Ciasto drożdżowe 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6012 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag (1 szklanka) cukru,
1 szklanka mleka,
13 dag margaryny,
2-3 jaja,
5 dag drożdży,
szczypta soli,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
bakalie,
tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mleko zagrzać w dużym naczyniu, rozpuścić w nim cukier, cukier waniliowy, sól, a następnie wymieszać z mąką i jajami. Po przestudzeniu dodać drożdże i wyrobić. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z bakaliami i aromatem, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/2-1/3 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Pierwszy ras sprubowalem ,wyszlo.Rodzina zachwycona no i Zona ! Dodalem jablk poktote w kostke. Sehr Gutt.
Nadesłał(a): Roman 2006-01-15 18:01:40

chłopie, zona moze zachwycona ale byki to takie robisz ze szkoda gadac,,,
Nadesłał(a): 2007-11-06 14:11:54


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności