Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7173 razy.
ciasto:
20 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
4 jaja,
20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3-4 łyżki kakao,
tłuszcz i tarta bułka do formy
krem:
75 dag dobrego twarogu lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
1 szklanka śmietany kremowej,
7 płaskich łyżeczek żelatyny,
zapach cytrynowy
polewa:
5 dag margaryny,
2 dag (1 łyżka) cukru,
2 łyżki kakao,
2-3 łyżki wody
Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min. Przygotować krem: Twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. Źelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wy, mieszać. Połączyć śmietanę i masę serową. Sporządzić polewę kakaową. Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto ochłodzić.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
ciasto jest super aż palce lizać,tak dalej a będzie jeszcze lepsze ciacho. Nadesłał(a): <marekzygmunt@o2.pl> 2006-02-07 18:02:41