Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5766 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki,
13 dag margaryny,
13 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
3 jaja,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dużych jabłek,
szczypta kwasku cytrynowego,
cukier puder do posypania ciasta,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe cząstki, usunąć gniazda nasienne, skropić wodą z kwaskiem cytrynowym i przykryć żeby nie ściemniały. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i całe jaja. Dokładnie wymieszać. Na dno formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wyłożyć część ciasta, na nim ułożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.