Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5870 razy.
40 dag (2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
20 dag (niepełna szklanka) cukru,
4 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
75 dag owoców,
tłuszcz i tarta bułka do formy,
cukier puder do posypania
Ciasto można sporządzić z owocami jagodowymi, wiśniami, czereśniami, śliwkami, jabłkami, rabarbarem. Można też wykorzystać osączone owoce z kompotu, owoce suszone (wcześniej namoczone) lub mrożone. Margarynę roztopić i przestudzić. Ubić pianę z białek. W trakcie ubijania dodać cukier, a na końcu żółtka. Masę delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz i ponownie lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Część ciasta można zostawić i polać nim owoce. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku do uzyskania jasno złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
nic ciekawego robilam i wcale nie wyszlo tak jak wielce pisze dremne Nadesłał(a): 2006-01-20 09:01:52
a co to jest umiarkowanie nagrzany piekarnik Nadesłał(a): Joanna <arnewet@gmail.com> 2009-08-09 20:08:30