Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 32197 razy.
25 dag mąki,
4 jaja,
20 dag masła lub margaryny,
20 dag cukru pudru,
1/2 szklanki mleka,
proszek do pieczenia,
50 dag truskawek,
bułka tarta i tłuszcz do formy
Truskawki przebrać umyć osączyć usunąć szypułki. Jaja ucierać na parze z cukrem pudrem i masłem lub margaryną. Odstawić, oziębić, dodawać stopniowo mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Truskawki wrzucić do ciasta. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i włożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 min. W temperaturze 180 st. C.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Cześć, chciałam się dowiedzieć ile ma być proszkudo pieczenia bo paczuszki mają różną gramaturę, pozdrawiam, Asia Nadesłał(a): Asia <joanna.81@interia.pl> 2006-06-11 11:06:49
niestety nie polecam chyba ze ktos lubi zakalec Nadesłał(a): ilona <ilam@wp.pl> 2006-06-15 00:06:55
Smaczneee chyba... dziek upiekę Nadesłał(a): ola <lizusek@autograf.pl> 2006-06-15 10:06:22
Ciasto - pycha. Lekkie i bardzo delikatne. Nie można tylko przesadzić z truskawkami- są zbyt ciężkie i mokre. Jeżeli uda się odwrócić gorące i posypać cukrem pudrem , to uzyska się świetny lukier (oczywiście po ostudzeniu).Smacznego. Nadesłał(a): Gospodyni domowa <gracio3@wp.pl> 2006-06-16 21:06:59
Nikt nie propbował a ocenia!!!! Nadesłał(a): Jagoda <jagodass1@wp.pl> 2006-06-20 12:06:54
Truskaweczki moi mili należy przed wrzuceniem w ciasto obtoczyc troszeczke w mące gwarantujue ze nie opadna i można ich wtedy dodoc tak dużo jak tylko ma sie ochotę. Najlepiej cały kilogram ;)
Pozdrawiam i zyczę smacznego.. Nadesłał(a): sally <sally86@op.pl> 2006-06-23 15:06:41
właśnie będziemy piekły i mamy nadzieję, że będzie pycha. Odezwiemy się jak skończymy. Nadesłał(a):
Pierwszym razem mi się nie udało... truskawki za mokre i uciekło z formy... Dzisiaj planuję zrobić tylko z mniej mokrymi brzoskwiniami i w większej formie :) Nadesłał(a): karolina <km111@wp.pl> 2006-07-02 11:07:01