<- Drożdżowa baba podolskaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaDrożdżowe rogaliki z rabarbarem ->

PDF Drukuj

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4925 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
4 jaja,
1 szklanka mleka,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
25 dag marmolady,
tłuszcz do formy

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Źółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm. Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15-30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Super przepis, rogaliki przepyszne
Nadesłał(a): Stefan <s_tefan@poczta.onet.pl> 2006-01-23 16:01:29

Witam!:) Rogaliki przepyszne, choć według mnie jest tutaj pewien bład, bo ja użyłam 3 i 1/2 szkl. mąki, a nie 2 i 1/2 jak podano w przepisie.
Nadesłał(a): Rylka <rylka@o2.pl> 2006-08-10 18:08:37


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności