Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 10136 razy.
40 dag (2 szklanki) mąki pszennej,
5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej,
25 dag margaryny,
4 jaja,
20 dag (1 szklanka) cukru pudru
mały proszek do pieczenia,
70 dag oczyszczonych jabłek,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50-60 min.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
bardzo dobry i szybki w wykonaniu Nadesłał(a): basia <basiamyrda@op.pl> 2005-09-18 14:09:47
wlasnie sie piecze zobacze za godzinke i napisze. ok
Nadesłał(a): justyna 2006-03-15 18:03:28
Te ciasto jest wyśmienite. Dzięki za przepis:)))))!! Nadesłał(a): Piotrek ze SP nr.18 w Olsztynie <kaczka.ziom@vp.pl> 2006-04-11 13:04:19
smaczny, szkoda tylko że mąż robił zakupy bo z innymi jabłkami wyszedłby smaczniejszy. Acha no i lepiej się chyba trzymać kolejności dodawania składników :) ja się nie trzymałam i miałam pewne trudnośc :) Nadesłał(a): Ola <olapl@poczta.fm> 2006-04-13 19:04:44
Wspaniałe ciasto :) Rodzinka była zachwycona. Teraz często bedzie gościć na naszym stole:) Nadesłał(a): Vinetiia Noks <kati16@tenbit.pl> 2006-05-01 10:05:59
Ciasto wspaniałe!!!Jabłka nie opadają na dno blaszki!!Wypróbowałam ten przepis tydzień temu-POLECAM!!!Mam już następne zamówienie od rodzinki. Nadesłał(a): Danuta Kowalska <jasiek1234@op.pl> 2006-07-17 18:07:54
Super pychotka wlasnie robie go drugi raz Nadesłał(a): ania <ania.maja@interia.pl> 2006-08-28 22:08:05
ciaso aż palce lizać,polecam Nadesłał(a): beti 2006-10-07 17:10:47