<- KEKS FRANCUSKILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKEKS STAROPOLSKI ->

PDF Drukuj

Keks popularny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3666 razy.


25 dag mąki,
15 dag margaryny,
15 dag cukru pudru,
10 dag rodzynków,
5 jaj,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
20 ml rumu,
proszek do pieczenia

Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami, rumem, ubitą pianą z białek, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz opłukanymi i otaczanymi w mące rodzynkami. Formę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, przeciąć głęboko powierzchnię wzdłuż formy. Następnie piec około 60 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy razem z pergaminem i posypać cukrem pudrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności