Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3344 razy.
50 dag filetów w oliwie (2 tacki),
1 jabłko,
2-3 cebule (15-20 dag),
2 ogórki kiszone lub konserwowe,
1 szklanka śmietany,
cukier, sól, pieprz,
Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego
i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić
tak jak jabłko. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i doprawić cukrem, pieprzem i solą. Filety umyć, pokroić na paski o szer. 2 cm i połączyć ze śmietaną. Jeżeli ma to być danie obiadowe, podawać z gorącymi ziemniakami. Jeżeli zakąska, ułożyć paseczki śledzi na półmisku i zalać śmietaną z dodatkami. Podawać z pieczywem.
bardzo smaczne jadam czesto kilka razy wmiesacu. smacznego Nadesłał(a): rocco <rocco376@wp.pl> 2006-04-22 22:04:19
fajnie, ale z jakiej ryby te filety Nadesłał(a): jacek <jacek.maj@poczta.fm> 2007-06-08 03:06:33
Jak to jaka ryba - filet, to najbardziej popularny gatunek ryby ;-) A tak naprawdę to chodzi o śledzia, co jest zaznaczone w ostatnim zdaniu. Nadesłał(a): MM 2007-06-08 10:06:09