<- Budyń z cytrynyLista potraw z grupy: DeserBudyń z dyni 20 min ->

PDF Drukuj

Budyń z czerstwej bułki z bakaliami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2431 razy.


1/2 czerstwej bułki paryskiej,
1 szklanka mleka,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki łuskanych orzechów i migdałów,
4-6 jaj
3 łyżki masła,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć. Rodzynki opłukać, orzechy posiekać, migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, roztartą bułkę, cukier. Pod koniec ucierania dodać bakalie. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 45 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności