<- Budyń z kartofliLista potraw z grupy: DeserBudyń z mąki kartoflanej ->

PDF Drukuj

Budyń z kaszy manny i twarogu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2491 razy.


25 dag kaszy manny,
1 białko,
1 i 1/2 szklanki mleka,
4 jaja,
15 dag odciśniętego twarogu,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki rodzynek

Mannę odsiać na sicie, zatrzeć białkiem i wysuszyć w piekarniku. Mleko zagotować, wsypać do gotującego się mleka przesuszoną i ostudzoną kaszę, zagotować mieszając przykryć naczynie i wstawić do dużego naczynia z gorącą wodą. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć na jednolitą masę z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodać przestudzoną kaszę i sparzone rodzynki. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniowa posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 50 min. Podawać na gorąco.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności