<- Budyń z orzechów włoskichLista potraw z grupy: DeserBudyń z ryżu i twarogu z truskawkami ->

PDF Drukuj

Budyń z papryki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1561 razy.


60 dag papryki,
1/2 kostki masła,
20 dag chleba,
2 i 1/2 szklanki mleka,
4 jaja,
1-2 łyżki bułki tartej,
1 cebula,
2 łyżki tartego żółtego sera,
20 dag móżdżku cielęcego lub wieprzowego (lub inne podroby),
sól, pieprz,
1 łyżka mąki,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Chleb pokroić w drobną kostkę, zanurzyć na chwilę w mleku, Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Paprykę wymyć, usunąć ogonek i nasiona, pokroić drobno i razem z cebulą poddusić na tłuszczu. Cebulę z papryką wymieszać z chlebem, żółtkami i ubitą na sztywno pianą. Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Formę zamknąć i gotować w kąpieli wodnej przez ok. 1 godz. W czasie gotowania dolewać wody. Móżdżek oczyścić z błon, ugotować, odcedzić, posiekać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Po wyjęciu budyniu z formy otwór w budyniu napełnić móżdżkiem. Zasmażyć na biało mąkę z tłuszczem, rozprowadzić mlekiem, posolić, zagotować, zaciągnąć żółtkiem i gorącym sosem polać budyń.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności