<- GALARETKA PORZECZKOWALista potraw z grupy: DeserGalaretka poziomkowa [przepis prababci] ->

PDF Drukuj

Galaretka poziomkowa z dodatkiem wiśni i agrestu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2363 razy.


15 dag poziomek
10 dag wiśni,
10 dag agrestu,
1 szklanka wody,
20 dag cukru,
2 dag żelatyny

Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki. Z każdego rodzaju owocu wycisnąć oddzielnie sok i dosłodzić do smaku. Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić we wrzątku; podzielić na 3 części i dodać do każdego rodzaju soku. Tak przygotowane galaretki wlać do szklanej kompotierki. Wlewać kolejno najpierw galaretkę wiśniową, odczekać, aż zastygnie, następnie agrestową, znów odczekać, aż zastygnie, a na koniec poziomkową. Odstawić całość do zastudzenia.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności