<- Kisiel z zurawinLista potraw z grupy: DeserKISIEL ŹURAWINOWY ->

PDF Drukuj

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1926 razy.


30 dag żurawin,
20 dag dżemu truskawkowego,
4 dag cukru,
5 dag mąki ziemniaczanej,
1 1/3 szklanki wody,
1 szklanka śmietany,
cukier waniliowy

Źurawiny przebrać, umyć, zalać wrzącą wodą, rozgotować, zestawić z ognia; przestudzić; przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z dżemem truskawkowym i dosłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zawiesinę dodać do gorącego przecieru owocowego. Wymieszać zagotować. śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kisiel wlać do kompotierek, pozostawić do ostygnięcia, udekorować bitą śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności