<- Krem truskawkowy 4Lista potraw z grupy: DeserKrem waniliowy ->

PDF Drukuj

Krem truskawkowy holenderski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1642 razy.


500 g truskawek,
4 jaja,
4 łyżki cukru,
1/2 szklanki śmietanki,
kieliszek rumu,
2 szklanki bitej śmietany

Umyte i oczyszczoną z szypułek truskawki przetrzeć przez sito, pozostawiając kilka do dekoracji. Źółtka utrzeć z cukrem, dodać słodka śmietanę i ubić wszystko w gorącej kąpieli, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z bita śmietaną, przecierem truskawkowym, rumem oraz wystudzona masa jajeczno-smietankowa. Rozłożyć na miseczki, ozdobić truskawkami i zaraz podawać.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności