<- Galaretka z jarzynLista potraw z grupy: Warzywa, owoceGnocchi z dyni ->

PDF Drukuj

Garnuszek pełen cudów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1608 razy.


(składniki na 15 porcji)
1 łyżka oliwy z oliwek,
10 małych cebulek, drobno posiekanych,
2 ząbki czosnku, utarte,
8 filiżanek bulionu z kury bez tłuszczu
20 dag czerwonej soczewicy,
10 dag żółtej soczewicy,
10 dag zielonej soczewicy,
1/2 filiżanki posiekanego pora,
1 łyżka przyprawy chili,
1 łyżka mielonej kolendry,
1/3 filiżanki soku z cytryny,
1/4 łyżeczki soli,
2 1/2 filiżanki gotowanego białego ryżu
2 1/2 filiżanki gotowanego brązowego ryżu
W wysokim garnku podgrzewamy na małym ogniu oliwę z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku, aż cebula zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz soli, ryżu i soku cytrynowego), mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie należy garnek przykryć i dusić na małym ogniu około(25 minut (aż soczwica zmięknie). Doprawić solą i sokiem z cytryny. Dodać obydwa rodzaje ryżu. Podawać na gorąco.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności