<- Gazpacho (hiszpanskie)Lista potraw z grupy: ZupaGazpacho - zupa jarzynowa na zimno ->

PDF Drukuj

Gazpacho - chłodnik hiszpański

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3024 razy.


dla 4 osób
2 duże cebule
2 nieduże ogórki
zielona papryka
czerwona papryka
ząbek czosnku
500 g pomidorów
pęczek natki
pęczek świeżej mięty lub trochę oregano
kilka orzechów laskowych lub włoskich
zielone lub czarne oliwki bez pestek
oliwa
sól,
pieprz
czerstwy chleb
2 jajka na twardo
Jedną cebulę, ogórek i czosnek obrać i posiekać. Zieloną paprykę przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać. Jeden odłożyć, a resztę pokroić na kawałki. Skroić skórkę z czerstwego pieczywa, miąższ dokładnie pokruszyć. Po pokruszeniu powinno go być 2 szklanki. Do chleba włożyć umytą i pokrojoną za pomocą nożyczek lub grubo posiekaną zieleninę i trochę oregano. Wszystkie składniki miksować z łyżką oliwy, aż do otrzymania gładkiej, dosyć gęstej masy. Przełożyć ją do dużej salaterki i dolać litr przegotowanej wody. Wymieszać i postawić w chłodnam miejscu na godzinę lub dwie. Drugą cebulę i jajka posiekać. Czerwoną paprykę, pomidor, oliwki i ogórek pokroić na małe kawałki. warzywa ułożyć w miseczkach i podawać ze schłodzoną zupą, posypaną posiekanymi orzechami. Gazpacho, wymawia się "gazpaczo", podajemy bardzo zimne - można wrzucić kostki lodu. Warzywa w miseczkach komponujemy w różny sposób - można dodać osączoną kukurydzę z puszki lub pokrojone w paski rzodkiewki. Chłodnik będzie bardziej pikantny, jeśli dodamy więcej czosnku (2-3 ząbki), trochę octu winnego i szczyptę chili.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności