<- Stek wołowy doskonały wg. Mr.Dreser'aLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaSukiyaki ->

PDF Drukuj

Sukiyaki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2777 razy.


750 g wołowiny,
12 grzybów,
4 pory,
1/2 kapusty pekińskiej,
2 papryki,
250 g tofu (galaretka ze sfermentowanej soi),
1 paczka ugotowanego makaronu sojowego lub nitki

Sos:
1 szklanka bulionu z ryby,
1/2 szklanki sosu sojowego,
1/2 filiżanki mirinu (wino),
1 łyżeczka cukru

Mięso pokroić na plasterki. Wymieszać w kubku składniki sosu. Pokroić: kapustę, pory, grzyby, paprykę, tofu. Podzielić składniki na 4 równe porcje. Rozgrzać grubą patelnię, natrzeć tłuszczem. Smażyć po kolei składniki jednej porcji: najpierw pory, potem dorzucić mięso, mieszając smażyć przez chwilę, dorzucić pozostałe składniki i smażyć aż mięso zmieni kolor. Pod koniec wlać czwarta część sosu. Przełożyć na talerz, posypać zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności