<- Gęś w warzywach 30 minLista potraw z grupy: Mięso: DróbGęś z fasolą 45 min ->

PDF Drukuj

Gęś w żurze

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1785 razy.


pół gęsi,
2 łyżki mąki,
2 szklanki żuru,
15 dag boczku wędzonego,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
łyżeczka majeranku,
tłuszcz do smażenia,
łyżeczka soli,

Gęś oczyścić,umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odstawić na godzinę. Opruszyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Położyć do brytfanny, dodać podsmażony na patelni boczek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę, wszystko zalać żurem. Przykryć brytfannę i wtawić do rozgrzanego piekarnika. Piec, aż gęś będzie miękka (2-3 godziny). Podlewać sosem z pieczenia i wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z brytfanny.
Podawać z ziemniakami.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności