<- Golonka po pomorsku 90 minLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGołąbki z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Golonka po staropolsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7010 razy.


1200 g golonki,
8 dag tłuszczu,
15 dag cebuli,
15 dag marchwi,
20 dag pietruszki,
20 dag selera,
5 dag ketchupu sól,
pieprz, czosnek

Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Przed chwilą dokładnie taki sam przepis znalazłem pod nazwą "golonka po bawarsku"! Skąd się biorą te przepisy?
Nadesłał(a): Jan III <jkocikowski1@wns.amu.edu.pl> 2006-04-08 21:04:25

A gdzie znalazłeś ten `drugi` przepis, podaj URL?
Nadesłał(a): MM 2006-04-08 22:04:02

jestem początkującą kucharką i nie rozumiem paru pojęć takich jak przypalić czyli co? Jakimi przyprawami jeśli nie są podane w przepisie?
Nadesłał(a): Daria <dariamd@wp.pl> 2006-04-11 17:04:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności