Kotlety lekko rozbić, posolić, skropić kwaskiem cytrynowym, posmarować olejem, odstawić w chłodne miejsce. Pory oczyścić, odciąć twarde końce zielonych liści, przeciąć wzdłuż na pół i starannie wymyć pod bieżącą wodą. Pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm, włożyć do wrzącej, osolonej i posłodzonej wody, pogotować parę minut, odcedzić i osączyć. Połowę ilości masła stopić, wsypać mąkę, zasmażyć na biało, zdjąć z ognia, rozprowadzić śmietaną i mieszając zagotować, przyprawić do smaku. Do gorącego sosu wsypać ciągle mieszając utarty ser pozostawiając 2 łyżki do posypania. Rozetrzeć żółtka z częścią sosu, połączyć z pozostałym, nie gotować. Kotlety obsmażyć i ułożyć w wysmarowanym naczyniu. Dookoła obłożyć je porami, całość polać sosem i posypać żółtym serem. Piec w piekarniku ok. 20 min. Podawać z ryżem.