<- Kotlet schabowy „panierowany”Lista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKotlet schabowy po wrocławsku ->

PDF Drukuj

Kotlet schabowy po generalsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9008 razy.


60 dag schabu,
tłuszcz do smażenia,
2 dag mąki,
2 dag grzybów suszonych,
20 dag kapusty kwaszonej,
5 dag cebuli
3 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
4 sztuki usmażonych naleśników,
2 jaja,
bułka tarta,
sól, pieprz

Mięso umyć, odciąć kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żebrowej. Z mięsa ściąć zbędny tłuszcz, pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować owalne kotlety, posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów i mięsa, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zasmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i grzybami, chwilę pogotować, doprawić, ułożyć na kotletach, zawinąć w naleśniki. Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności