<- Kurczak pieczony z ryzemLista potraw z grupy: Mięso: DróbKURCZAK PO BASKIJSKU ->

PDF Drukuj

Kurczak po amerykańsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5226 razy.


1 kurczak,
1/2 l mleka,
1 ząbek czosnku,
tymianek lub bazylia,
sól, pieprz,
3/4 szklanki mąki,
papryka w proszku,
1 i 1/2 szklanki oleju,
1/2 kostki masła

Kurczaka umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem wymieszanym z czosnkiem, tymiankiem i solą, odstawić na 6 godz. Mąkę, sól, pieprz i paprykę wsypać do foliowej torebki. Olej podgrzać w garnku lub na patelni z pokrywą, dodać masło, mocno podgrzać. Kurczaka osączyć, podzielić na kawałki, wkładać każdy do torebki z mąką, wstrząsnąć kilka razy. Kłaść na gorący tłuszcz, przykryć, smażyć ok. 8-10 min, obrócić, przykryć, smażyć przez 12 min. Osączyć z tłuszczu. Podawać z frytkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności