Uwagi: zamiast migdałów słodkich może być skórka pomarańczowa, cynamon - trochę.
Zalać śliwki wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby wybrzękły. Odcedzić, wybrać pestki i na ich miejsce włożyć pół migdała lub kawałek smażonej skórki pomarańczowej. Podrumienić 3/4 szklanki suchej mąki w sklarowanym maśle, wsypać do niej 3/4 szklanki suchej mąki, trzy łyżki cukru i tyle zimnego wina, aby ciasto nie było zbyt rzadkie; wyrobić mocno, włożyć pianę ubitą z 6 białek, trochę cukru i ostrożnie wymieszać. Umoczyć śliwki w tej masie, wkładać do rondla lub pokrywy z roztopionym wrzącym masłem i smażyć do jasnorumianego koloru, często potrząsając, aby się ze wszystkich stron jednostajnie usmażyły. Na wydaniu osypać cukrem z cynamonem lub zalać sokiem. Można tak samo smażyć świeże śliwki.