<- Śliwki po magnackuLista potraw z grupy: DeserŚwieczniki bananowe ->

PDF Drukuj

Śliwki suszone w koszulkach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2042 razy.

ŚLIWKI:40 dag
MĄKA:1,5 szklanki
WINO:1,5 szklanki
MASŁO:2-3 łyżki
MIGDAŁY:1 garść
CUKIER:1/2 szklanki
CYNAMON:
BIAŁKO:6

Uwagi: zamiast migdałów słodkich może być skórka pomarańczowa, cynamon - trochę.

Zalać śliwki wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby wybrzękły. Odcedzić, wybrać pestki i na ich miejsce włożyć pół migdała lub kawałek smażonej skórki pomarańczowej. Podrumienić 3/4 szklanki suchej mąki w sklarowanym maśle, wsypać do niej 3/4 szklanki suchej mąki, trzy łyżki cukru i tyle zimnego wina, aby ciasto nie było zbyt rzadkie; wyrobić mocno, włożyć pianę ubitą z 6 białek, trochę cukru i ostrożnie wymieszać. Umoczyć śliwki w tej masie, wkładać do rondla lub pokrywy z roztopionym wrzącym masłem i smażyć do jasnorumianego koloru, często potrząsając, aby się ze wszystkich stron jednostajnie usmażyły. Na wydaniu osypać cukrem z cynamonem lub zalać sokiem. Można tak samo smażyć świeże śliwki.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności