<- Jabłka w sosie waniliowymLista potraw z grupy: DeserJabłka z wiśniami w kremie ->

PDF Drukuj

Jabłka z bakaliami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1508 razy.


Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 40 minut
Dla 4 osób
4 ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć. Naczynie do zapiekania posmarować dokładnie masłem i ułożyć w nim jabłka. Przygotować syrop: do garnka wsypać cukier, cynamon, dodać szklankę wody i likier. Przez kilka minut pogotować. Odłożyć kilka orzechów, pozostałe posiekać i włożyć razem z rodzynkami do garnka. Pozostawić na kilka minut, aby nasiąknęły płynem, po czym wypełnić częścią tej masy środki jabłek, a resztę wyłożyć wokół owoców. Całość zalać syropem. Piekarnik rozgrzać do temp. 225 stopni C i zapiekać jabłka 40 minut. Ostudzić, wyłożyć na półmisek i przybrać każde jabłko odrobiną galaretki. orźeczkowej.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności