<- Źurek na boczkuLista potraw z grupy: ZupaŹurek śląski ->

PDF Drukuj

Źurek namysłowski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4105 razy.


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności