<- Likier śmietankowyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier waniliowy ->

PDF Drukuj

Likier waniliowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4734 razy.


2 szklanki spirytusu,
2 szklanki mleka,
1/2 cytryny,
1/2 laski wanilii,
1 szklanka cukru

Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki. Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier. Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni. Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni. Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito. Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności