<- Napój citerosLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweNapój marchwiowo-pomidorowy ->

PDF Drukuj

Napój litewski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2023 razy.


2 szklanki mleka zsiadłego,
3/4 szklanki zakwasu burakowego,
1 ogórek,
zielenina,
sól, cukier

Zakwas burakowy: 5 szklanek przegotowanej ciepłej wody, 50 dag buraków ćwikłowych, 1 łyżeczka cukru. Buraki ćwikłowe wyszorować, obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja i zalać letnią przegotowaną wodą, dodać cukier. Słój przykryć kawałkiem gazy, postawić w ciepłym miejscu do zakiszenia na 4-5 dni. Ukiszony barszcz zlać do butelek, zakorkować. Nie należy przetrzymywać za długo, aby nie przekisł.
Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Mleko roztrzepać na gładką masę, połączyć z kwasem, dodać drobno pokrojony ogórek oraz pozostałe składniki, doprawić do smaku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności