<- Karp po francuskuLista potraw z grupy: RybyKarp po polsku ->

PDF Drukuj

Karp po krakowsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2968 razy.


1 kg karpia,
8 dag kaszy gryczanej,
2 dag tłuszczu do kaszy,
5 dag suszonych grzybów,
8 dag cebuli,
2 żółtka,
200 ml śmietany,
sól, pieprz

Karpia przygotować. Kaszę opłukać, zalać wrzącą wodą (1 szklanka) z dodatkiem tłuszczu. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, przykryć i ugotować na parze. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z ugotowaną kaszą, grzybami i żółtkami oraz obraną z ości i drobno pokrojoną pozostałą rybą, doprawić. Następnie napełnić wnętrze ryby polać tłuszczem i upiec. Pod koniec pieczenia polewać doprawioną śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności