Dodano: 2000-08-20 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7153 razy.
kaczka o wadze ok. 1 kg.,
0,2 l. soku z pomarańczy,
2 duże pomarańcze,
3 świeże liście szałwi,
gałązka tymianku,
50 g. masła,
sól,
pieprz.
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz
i od środka. Pomarańczę obrać, pokroić w plastry i razem
z ziołami włożyć do kaczki. Otwór zszyć lub spiąć wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Kaczkę
wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut pod przykryciem. Potem odwrócić, polać sokiem pomarańczy
i bez przykrycia piec ok. 50 minut, od czasu do czasu
polewając.
Kaczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na
nagrzaną płytę, żeby nie wystygła. Sos wygotować na
syrop. Dodać resztę masła, przyprzwić do smaku
pieprzem i ewentualnie solą.
Kaczkę poporcjować, przybrać pomarańczą obraną ze
skórki i pokrojoną w plastry.Podawać razem z sosem.
lipa nie prepis Nadesłał(a): zdegustowany 2009-04-22 08:04:00
Hej "zdegustowany" czemu tak uważasz? Nadesłał(a): Kucharek 2009-04-24 19:04:34