Uwagi: Mąka pszenna, zamiast masła może być margaryna, śmietana kwaśna, zamiast jabłek mogą być konfitury.
Wieczorem przygotowujemy ciasto: siekamy nożem masło z mąką, dodajemy jajka i śmietanę. Dalej siekamy, na koniec zagniatamy. Zagniecione ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Rano rozpalamy piekarnik i w tym czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto należy trochę ugnieść i rozwałkować na placki o grub. mniej więcej 0,5 cm. Nacinamy na krzyż (w 4 ćwiartki) i albo wypełniamy rogalik jabłuszkiem (obwijamy ćwiartkę jabłuszka ciastem tworząc rogalik) albo wypełniamy go konfiturami i zawijamy.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika (250-300C). Mniej więcej po 15-20 minutach nasze rożki są już gotowe i wyjmujemy je i posypujemy cukrem pudrem.