Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2080 razy.
1 kg świeżego węgorza,
2 cytryny,
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia,
100 g pieczarek,
szklanka śmietany,
łyżka masła,
sól, pieprz,
cukier
Wypatroszonego węgorza dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć ok. 10 min. rybę ze wszystkich stron. Cytryny wymyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić je sokiem z cytryny. Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami.