<- Kalafior po sułtańskuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKalafior po włosku ->

PDF Drukuj

Kalafior po szwajcarsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1980 razy.


Skałdniki na 4 porcje:
1 średni kalafior (ok. 75 dag)
1 kg ziemniaków
20 dag wędzonej lub gotowanej szynki
4 jajka,
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1/2 pęczka natki pietruszki
5 dag tartego żółtego sera (np.goudy)
sól i biały pieprz
tłuszcz do formy
czas przygotowania ok. 1 1/2 godziny
1 porcja - 460 kalorii
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach ok. 20 minut. Odlać wrzątek ostudzić ziemniaki, a następnie obrać. Oczyścić kalafior, opłukać, gotować pod przykryciem 15 minut w małej ilości osolonej wody. Pokroić ziemniaki w plasterki, szynkę w kostkę. Dobrze osączyć na sitku kalafior. Włożyć do nasmarowanego tłuszczem, płaskiego żaroodpornego naczynia. Dookoła kalafiora ułożyć plasterki ziemniaków, posypać warzywa połową pokrojonej szynki. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Rozbełtać jajka w śmietanie, wymieszać z natką i utartym żółtym serem. Doprawić sos solą i pieprzem, polać warzywa. Zapiekać pół godziny w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Na kilka minut przed końcem zapiekania posypać resztą szynki.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności