<- Sos soubiseLista potraw z grupy: SosySos supreme (przepis francuski) ->

PDF Drukuj

Sos staropolski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2126 razy.


350 ml wywaru z drobiu,
50 ml śmietany,
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pomidory, chrzan i śmietanę. Sos wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać do drobiu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności