Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2262 razy.
10 dag czerwonej papryki,
10 dag cebuli,
1 łyżka sosu sojowego,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki estragonu,
zieleniny,
1 łyżeczka oleju lub oliwy,
sok z cytryny lub ocet,
sól,
chilli,
goździki
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, podlać wrzącą wodą, osolić i gotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać do gotującej się papryki. Gotować przez około 8 min. Gdy nieco przestygnie, wyjąć paprykę, zdjąć z niej skórkę, pokroić i razem z cebulą, zieleniną i pokrojanym czosnkiem zmiksować. Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawić do smaku solą, chilli i odrobiną goździką. Podawać na zimno do mięsa, ryb, jaj, sera.