<- Sos zielonyLista potraw z grupy: SosySOS ZIOŁOWY NA JOGURCIE ->

PDF Drukuj

Sos ziemniaczany

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1867 razy.


350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml śmietany,
20 dag ziemniaków,
8 dag cebuli,
4 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką zagotować, dodać ziemniaki i ugotować. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności