<- Sałatka MisiowejLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka na słodko ->

PDF Drukuj

Sałatka morska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3450 razy.


250 g krewetek,
500 g małży,
250 g kalmarów,
1 mątwa,
1 mała ośmiornica,
1 cebula,
500 g ryżu,
375 ml oleju,
sól, pieprz

Myjemy dokładnie wszystkie morskie składniki. Każdy składnik gotujemy oddzielnie. Sosu powstałego z małż i krewetek nie wylewamy. Po odsączeniu składniki tniemy na drobne części. Cebulę siekamy. Wlewamy 250 ml oleju na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i rozdrobnione krewetki, małże, kalmary, mątwę, ośmiornice, lekko obsmażamy. Do garnka wlewamy pozostały olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Podajemy ostudzone, przybrane cytryną i posypaną zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności