<- Karp z grzybamiLista potraw z grupy: RybyKarp z pieczarkami w śmietanie ->

PDF Drukuj

Karp z pieczarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2152 razy.


karp o wadze ok. 2 kg.,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka sosu worcester,
50 g. mąki,
30 g. słoniny,
20 g. cebuli,
10 dag. pieczarek,
łyżka posiekanej natki,
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie),
1/4 l. bulionu z kostki,
biały pieprz,
sól,
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu),
2 łyżki śmietany,
50 g. masła do smażenia.

Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i
ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w
mące.
Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony.Następnie
przewrócić je na drugą stronę i wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp.150 st. C. Piec 10-15 minut.
Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki
oczyścić.
Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.
W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki.
Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować.
Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester,
dusić ok. 5 minut. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na
końcu dodać śmietanę.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności