<- Zapiekanka z sera i winaLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekanka z winem ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z wieprzowiny i ryżu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2670 razy.


40 dag wieprzowiny,
5 łyżek oleju,
2 cebule (20 dag),
4 marchewki (25 dag),
1 szklanka ryżu,
pieprz, sól

Mięso pokroić w drobną kostkę. Do głębokiego naczynia wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso, obsmażyć. Dodać drobno pokrojone cebule, przesmażyć z mięsem, wlać 2-3 łyżki wody, dusić 15 min. pod przykryciem. Włożyć oczyszczoną, grubo startą marchew, nie mieszać i dusić dalsze 15 min. pod przykryciem. Ryż wypłukać w ciepłej wodzie, osączyć, ułożyć na marchwi (nie mieszać). Zalać 2 szklankami wrzącej wody przyprawionej pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając (ok. 15 min. ). Gdy płyn wsiąknie w ryż, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec pod przykryciem ok. 15 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności