<- Ziemniaki zapiekane w śmietanie.Lista potraw z grupy: Zapiekane

PDF Drukuj

Złota zapiekanka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6058 razy.


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrzącą wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrzącą wodą, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się półączą. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności