<- Bomba melonowo-owocowaLista potraw z grupy: DeserBorówki z tokajem ->

PDF Drukuj

Bomba ryżowa - regina

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2043 razy.


2 szklanki mleka,
starta skórka z cytryny,
1 szklanka ryżu,
1/2 szklanki cukru,
3/4 kg winogron lub tyle samo truskawek lub poziomek,
1 szklanka śmietany,
2 łyżki żelatyny w proszku,
1/2 szklanki soku z winogron,
2 kieliszki koniaku,
1 białko

Mleko z dodatkiem startej skórki z cytryny zagotować, wsypać opłukany, osączony ryż, zamieszać, zagotować i przetrzymać pod przykryciem na małym ogniu. Podgotowany ryż wymieszać z cukrem, odstawić z ognia, wystudzić. Umyte i osączone winogrona oddzielić od gałązek. Schłodzoną śmietanę ubić na pianę. Źelatynę namoczyć, rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody, zagotować, połączyć z sokiem z winogron. Ryż wymieszać z rozpuszczoną żelatyną z sokiem, koniakiem i częścią owoców. Po wymieszaniu dodać ubitą śmietanę, lekko wymieszać. Tak przygotowaną masę włożyć do formy i wstawić na 3 godziny do lodówki.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności