<- Fondue szwajcarskie 2Lista potraw z grupy: InneFromage romanesque ->

PDF Drukuj

Fondue włoska paisano

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2030 razy.


45 dag sera szwajcarskiego,
ząbek czosnku,
szklanka wytrawnego białego wina,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oregano,
sól, pieprz,
2 łyżki wódki wyborowej,
kostki czerstwej bułki paryskiej lub bagietki

Kamionkę natrzeć czosnkiem (lub czosnek rozetrzeć i dodać do sera). Kamionkę wstawić do garnka z wrzącą wodą. Wlać wino, podgrzewać, aż zacznie mrugać, dodać ser, ciągle mieszając podgrzewać aż składniki się półączą. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić dwiema łyżkami wody, wlać do wina mieszając je, przyprawić oregano, solą i pieprzem wlać wódkę. Podawać kamionkę w garnku z wodą. Nakłuwać kostki pieczywa, zanurzać w fondue.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności