Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3153 razy.
75 dag obranych ziemniaków,
tłuszcz do smażenia,
sól,
2 łyżki startego żółtego sera
Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w ósemki lub użyć specjalnej maszynki do krojenia frytek. Wypłukać, rozłożyć cienką warstwą na ściereczce, aby obeschły z wody. W garnku rozgrzać sporo tłuszczu (około 50 dag). Wsypywać ziemniaki partiami tak, aby swobodnie pływały. Zrumienione wyjmować na miskę i trzymać pod przykryciem, aż się wszystkie usmażą. Wtedy zsypać je razem do gorącego tłuszczu i tylko mocno podgrzać. Odcedzić łyżką cedzakową na salaterkę, posypać solą i startym serem.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
spoko spoko danie;) Nadesłał(a): bella 2006-02-08 22:02:35
bardzo niedobte ten tuszcz ble Nadesłał(a): monika 2006-04-04 18:04:01
Spróbujcie posypać przetartą przez sito, albo przeciśniętą przez praskę fetą. Jadałam przed laty w Bułgarii frytki posypane ich solanem (podobny), było to najtańsze z możliwych dań. B. smaczne. Nadesłał(a): ewa <ewab2@poczta.onet.pl> 2006-05-31 21:05:16