<- Legumina czeskaLista potraw z grupy: DeserLegumina krakowska ->

PDF Drukuj

Legumina jabłkowa z rumem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2106 razy.

MĄKA:15 dag
CUKIER:12,5 dag
MLEKO:1/2 litra
JAJKA:5 szt.
JABŁKA:3 szt.
RUM:100g
MASŁO:do wysmarowania form

Zamienniki: rum - fiolka zapachu rumowego.

Ucierać w misce jaja, mąkę, 3 łyżki cukru, dodać mleko i rum. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, jak na naleśniki. Obrane jabłka, po odrzuceniu komory nasiennej, krajać w cienkie plasterki. Włożyć jabłka do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zalać przygotowanym ciastem, posypać resztą cukru. Wstawić do gorącego piekarnika (250C) i piec ok. 40 minut. Gdy legumina będzie rumiana z wierzchu - jest gotowa. Podawać na ciepło lub na zimno.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności