<- Kalafior ze szpinakiemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKalafiory ->

PDF Drukuj

Kalafior-matador

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2140 razy.


1 kalafior,
2 szklanki wrzącej wody,
3 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy lub masła,
1 posiekana cebula,
2 roztarte ząbki czosnku,
2 łyżki octu,
pieprz

Opłukany kalafior podzielić na różyczki, włożyć do garnka Wlać wrzątek, wsypać dwie łyżeczki soli, gotować 3 min, dokładnie osączyć, odstawić. Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 5 min na małym ogniu, często mieszając. Wlać ocet, włożyć kalafior, doprawić pozostałą łyżeczka soli oraz pieprzem, wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min. Podawać z ziemniakami lub pomidorami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności