Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3297 razy.
Przygotowanie - 40 minut
Gotowanie - 8-10 minut
1 porcja - ok. 520 kcal
Dla 4 osób:
Na ciasto:
700 g ziemniaków,
1 i 3/5 szklanki mąki,
1 jajko,
sól
Na nadzienie:
1 kg śliwek (bez pestek),
cukier do posypania
Śliwki posypać cukrem.
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.
Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól. Szybko zagnieść ciasto, po czym podzielić je na kilka części. Z każdej uformować wałek o średnicy ok. 3 cm.
Wałeczki pokroić na kawałki grubości 4 cm. Spłaszczyć je, na każdym położyć śliwkę i zalepić.
Wrzucić do garnka z wrzątkiem i nakryć. Gdy woda się zagotuje, zdjąć pokrywkę i gotować 3-4 minuty.
Podawać posypane cukrem i polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.
"Naj"
Skomentuj Powiadom o komentarzach