<- Krokiety z fasoli-taamiaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKrokiety z kapustą i grzybami ->

PDF Drukuj

Krokiety z kabaczków

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1914 razy.


3 młode kabaczki,
2 jaja,
4 łyżki tartego żółtego sera,
tarta bułka,
sól, pieprz,
zielenina,
tłuszcz do smażenia

Kabaczki wymyć, obrać, pokroić w plastry, usunąć miękisz z ziarnami, ugotować do miękkości w małej ilości osolonej wody. Rozgnieść na puree, dodać rozbite jaja, starty ser, Posiekaną zieleninę, wymieszać i przyprawić do smaku. Gęstość masy regulować dodatkiem bułki tartej tak, aby była gęstą i dala się formować w podłużne krokiety. Przed formowaniem zwilżyć ręce zimna wodą. Każdy z krokietów otaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności