Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2156 razy.
30 dag kaszy gryczanej,
półtora raza tyle wody ile kaszy
2 dag grzybów,
8 dag tłuszczu,
3 dag sera żółtego,
5 dag cebuli,
5 dag tartej bułki,
2 jaja,
sól, pieprz,
zielenina
Grzyby opłukać, ugotować, odcedzić, posiekać. Kaszę odmierzyć, przebrać, wlać wodę zmieszana z wywarem z grzybów. Rozklejać na brzegu płyty na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy kasza jest miękka, wyłożyć na miskę ostudzić. Dodać jaja, grzybki, zieleninę, utarty ser, sól pieprz i podsmażoną posiekaną cebulę. Wszystko starannie utrzeć. Formować w tartej bułce wałek o średnicy 3 cm, krajać na kawałki długości 10 cm, smażyć na złoty kolor.