<- Kulebiak po litewskuLista potraw z grupy: InneKurczak z warzywami z wok'a ->

PDF Drukuj

Kulebiak z kapustą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1599 razy.


1 szklanka mleka,
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
2 dag cukru,
4 żółtka,
4 dag masła,
50 dag kapusty,
4 dag tłuszczu,
8 dag cebuli,
sól, pieprz

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę cukru i mąki. Gdy drożdże podrosną, wlać je do pozostałej mąki. Do mąki dodać także 3 żółtka, roztopione masło, szczyptę soli, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia Obgotować kapustę w niewielkiej ilości wody, wycisnąć, posiekać, przesmażyć na tłuszczu z cebulą, dodać cukier, sól, pieprz. Ciasto rozwałkować w prostokąt, dostosowując do wielkości formy, nałożyć farsz i zwinąć. Włożyć do foremki i pozostawić na 15 min w ciepłym miejscu. Posmarować wierzch ciasta żółtkiem, wstawić do piekarnika i piec około 45 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności